SrpskiEnglish

ŠTA JE QR KOD?Šta je uopšte QR kod i čemu služi?

QR (skraćenica za "quick response") kod je dvodimenzionalni kod koji svojom funkcionalnošću liči na standardne barkodove, sa jednom ključnom razlikom – može se čitati mobilnim telefonom.

U rasteru kvadratića koji čine kod krije se tekstualna poruka, najčešće su veb adresa, brojevi telefona, adresa i slično.

Kako se čitaju QR kodovi?QR kodove može očitati svaki mobilni telefon koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Neki uređaji te aplikacije imaju instalirane fabrički, a za ostale postoji veliki izbor besplatnih aplikacija koje se mogu skinuti s interneta.

Postupak čitanja QR koda je jednostavan – prvo, u meniju mobilnog telefona odaberi aplikaciju za čitanje QR kodova. Ako je tamo ne pronađeš, pročitaj dalji tekst i pomoći ćemo ti da je nabaviš.Kad je to učinjeno, pokreni aplikaciju i prikazaće ti se ekran sličan onom kog vidiš kad želiš nešto da fotografišeš svojim telefonom.

Dalje, namesti foto-aparat svog mobilnog telefona tako da QR kod zauzima većinu ekrana, fotografiši ga na uobičajen način i softver za čitanje kodova će automatski prepoznati web adresu skrivenu u kodu. Jedan klik i tamo si!

A zašto meni to ne radi?

Na svetu postoji ogroman broj različitih modela mobilnih telefona, i nemaju svi fabrički instaliran softver za čitanje QR kodova. Na sreću, aplikacije za čitanje QR kodova su brojne, besplatne i prilagođene gotovo svim modelima telefona i lako ih je instalirati.

Preuzmi softver

Toliko je različitih modela mobilnih telefona na svetu, i nemaju svi fabrički instaliran softver za čitanje QR kodova. Ako tvoj mobilni telefon još uvek nema instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova, na raspolaganje ti stavljamo aplikacije koje kreira kaywa.com, jedno od najpopularnijih globalnih odredišta za softverske čitače QR kodova.

Skinite aplikaciju na svoj mobilniU internet pretraživač svog mobilnog telefona upiši adresu www.i-nigma.mobi ili reader.kaywa.com. Stranica će automatski prepoznati tvoj uređaj (ukoliko za njega postoji softver), i pitati želiš li preuzeti softver za čitanje QR kodova. Prihvatiš li, počeće download i instalacija softvera. Nakon toga, će tvoj mobilni moći da čita QR kodove.


JOURNAL OF MEDICAL BIOCHEMISTRY
Društvo medicinskih biohemičara Srbije
Vojislava Ilića 94b, I sprat, stan 7
11050 Beograd-Voždovac, Srbija

Tel./Fax: 011 3475-183

DMBS :: Društvo medicinskih biohemičara Srbije © 2020.